Alla kan utbildas inom IT

Det första IT vågen slog emot världen under 80-talet och Internet sades vara framtidens marknadsplats men när IT-bubblan väl sprack så gick trenden nedåt och färre valde att slåss om platserna på nätet. Idag har dock trenden åter vänt och idag kan man med hjälp av SEO och andra marknadsföringsknep återigen göra sig synlig på nätet. Sålunda väljer nu allt fler studenter att rikta sina huvudämnen mot IT och webbhandeln. Men det är inom seniorkurser som IT-kunskap verkligen fått ett genomslag!

Den senaste utbildningstrenden riktar sig mot IT världen och det är många som söker sig till en utbildning där just IT har huvudfokus bland kursämnena. En av de mest populära kurserna just nu behandlar datasystemutveckling och är anpassad för företag. Men en annan populär satsning är IT-utbildningar för äldre och i Västsverige har man gjort storsatsningar.

Internetcafé för äldre

En satsning i Härrydas kommun i Västsverige visar framfötterna för IT utbildning som är anpassade för äldre så att de ska kunna integrera mer i dagsens samhälle. Här har en organisation som heter Hjälpinstitutet bidragit med 650 000 kronor och med hjälp av pengarna har man anordnat flertalet kurser och fortsättningskurser i IT som är specialanpassade för äldre människor och deras behov. Dessutom har kommunen uppfört IT-caféer som en satsning där det en gång i veckan är seniorcafé där kurdeltagarna kan ses och umgås.

Köpt egen surfplatta

Projektledaren för kurserna menar att just inslaget om surfplattornas funktion har varit ett av de mest populära under IT kursens gång och efteråt har flera seniorer valt att införskaffa sig egna surfplattor. Dessutom har satsningen nu även engagerat kommunens ungdomar som just nu arbetar med att hjälpa de äldre under kurserna och det arbetar även andra seniorer som volontärer och IT-coacher i projektet. Kommunen hoppas på sikt att detta projekt ska bli ännu större.

Andra kommuner satsar

Även i Hallstavik leds kurser i IT för människor över 65 år och här har kyrkan och kommunen strålat samman i ett teknikprojekt som riktar sig till kyrkans äldre aktiva medlemmar för att lära ut surfplattans teknik. Sålunda har det samlats ett tjugotal seniorer och ännu fler står i kö för att få en plats vilket hintar om att fler kurser står att se i framtiden.

 

Scroll to top