Bitcoins och blockchain: digitalt guld?

Det råder skilda åsikter om Bitcoins innebörd för det internationella samhället, vissa utmålar den som en framgångssaga, andra som en instabil låtsasvaluta som används av kriminella. Men vilka följder kommer bitcoin få – ekonomiskt och teknologiskt.

Handel med bitcoins blir vanligare och vanligare. Och många har gjort stora pengar på att växla till sig valutan, som idag är har ett växlingsvärde på nästan 8000 dollar. (Om du vill växla bitcoins kan du till exempel göra det här: https://bt.cx/sv/).

Men det är flera som höjer sina röster både för att bespotta kryptovalutan och för att hylla den. Medan vissa hävdar att bitcoins blivit en betalningsmetod som förenklar för organiserade brottslingar online, kommer en av de senaste lovsångerna från Apples medgrundare Steve Wozniak. Han kallar bitcoins för digitalt guld, och förklarar valutans framgång på följande vis:

Att bitcoin är matematiskt definierat, kommer i en förutbestämd kvantitet och distribueras som den gör i kombination med att det inte finns någon människa som styr den, menar Wozniak är vad som gör kryptovalutan överlägsen. – Veckans Affärer

Tekniken bakom kryptovalutan får spridning

Vad man än tycker om bitcoin kan man inte förneka att valutan fick världen att få upp ögonen för en ny form av teknik: blockchain. Men de var inte först med att implementera tekniken. Redan i början av 2000-talet använde sig några svenskar av blockkedjorna som blivit ett av årets största buzzwords. Anledningen till att alla pratar om blockchain, är ett tekniken tros komma att ha stor påverkan på alltifrån registrering av energiproduktion genom solpaneler – till att möjliggöra en helt ny form av datadriven marknadsföring. Och 2015 presenterade Nasdaq sin första blockchainbaserade tjänst: Linq.

Scroll to top