Dålig kvalitet på nya mobiltelefoner

Många av de senaste mobiltelefonerna på marknaden, bl.a. de senaste Iphones, är mycket ömtåliga, och att reparera dem är också dyrt. Kanske är det bättre att behålla och reparera sin gamla telefon istället.

Ett flertal nya mobiltelefonmodeller, däribland Iphone X, är mycket ömtåliga och går lätt sönder. Istället för att köpa en ny mobil kan det vara en bra idé att reparera sin gamla. Du behöver inte lämna in din gamla lur på reparation lika ofta, och dessutom är det billigare att reparera en gammal mobil än en ny. Om den gamla fungerar bra är det kanske ingen idé att uppgradera.

Det amerikanska företaget Squaretrade, som säljer försäkringar till mobiltelefoner, har gjort tester på Iphone X där de utsatt den för olika skador. Detta berättar MacWorld. Enligt bolaget är resultatet av testerna katastrofalt dåligt. Så här såg testresultaten ut:Trasig Iphone

  • Fall på framsidan – telefonen splittrades vid första fallet, skärmen och Face ID slutade fungera.
  • Fall på sidan – små, kosmetiska skador på utsidan, men skärmen slutade fungera helt.
  • Fall på baksidan – bakpanelen splittrades, och efter detta var det svårt att hålla i mobilen, p.g.a. lösa glasskärvor.
  • Nedsänkning i vatten – telefonen klarade att vara nedsänkt på 1,5 meters djup i 30 minuter, vilket är samma som för Iphone 8. Ljudet blev dock grumligt efter vattentestet.
  • Höghastighetsfall, som simulerar styrkan när telefonen lämnas på taket till en bil som kör iväg – sprickor i skärm och bakpanel, Face ID och hemkommandot slutade fungera.
  • 60 sekunder i torktumlare – hemkommandot slutade fungera, skärmen fick sprickor.

På sin ömtålighetsskala, som går från 0 till 100 och där 100 är mest ömtåligt, gav Squaretrade Iphone X betyget 90. Det är en smula ironiskt, med tanke på att telefonen uppgavs ha det tåligaste glaset någonsin när den lanserades. Så här placerar sig några andra nya mobiltelefoner på skalan:

  • Iphone 8 – 67 poäng.
  • Iphone 8 Plus – 74 poäng.
  • Galaxy note 8 – 80 poäng.

Dyrt att reparera senaste modellerna

Iphone XSkulle telefonen gå sönder blir det dessutom oerhört dyrt. Att byta skärm kostar 3063 kronor. Även att byta baksidesglaset på en Iphone 8 är dyrt, även om du har köpt tilläggsförsäkringen Applecare+. Skador på baksidan klassas inte som skrämskador, och självrisken blir då hela 849 kronor, skriver Café.

Men kanske kan det bli billigare. I USA för delstaterna Kalifornien, Washington, Massachusetts, Vermont, New York, Hawaii, Illinois, Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, North Carolina, Nebraska, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Tennessee och Virginia en kamp för att det ska bli möjligt att reparera elektronik som mobiltelefoner. Tillverkarna löder och limmar ihop sina telefoner, så att det inte ska gå att skruva isär dem och byta ut trasiga delar, skriver YLE. Dessutom släpper de uppdateringar som gör att det inte längre går att använda prylar som reparerats utanför auktoriserade verkstäder. Om skruvar används är det ofta specialskruvar, som kräver patentskyddade mejslar som inte finns i handeln.

Upplever du att din Iphone har blivit slö? Det kan bero på batteriet. När batterierna blir äldre blir programvaran slöare. Apple åtgärdar inte detta, i hopp om att det ska få dig att köpa en ny telefon, men om du byter batteri blir luren snabbare igen.

Scroll to top