GPS är mer än bara vägvisare

En central orsak till tillväxten inom så många branscher idag beror på automatisering och effektiva appar och IT-verktyg. När olika branscher försöker maximera sin tillväxt brukar det ofta landa i några flaskhalsar som är svåra att ta sig förbi utan automatiseringen. Här följer några exempel på branscher som är mycket lukrativa tack vare något så enkelt som GPS-teknik.

GPS är mer än bara en vägvisare för enkla privatbilister. Det är ett verktyg som används i många branscher för att komma tillrätta med större utmaningar. https://traxet.se är ett exempel på ett företag som erbjuder en GPS-lösning för leverantörer. De ser både till att effektivisera körsträckor, skapa digitala körjournaler och underlättar för kundservice att kunna spåra bud och paket.

GPS:er idag är så pass eftertraktade och har tillräckligt utvecklad och avancerad teknik för att tjuvar ska vilja komma åt utrustningen.

När GPS avslöjar mer

Det svenska företaget Spotify har haft problem med att man ständigt går i förlust. På olika sätt har man försökt komma på hur man ska dra in mer pengar från användarna utan att höja avgiften, som riskerar få många att sluta betala för den streamade musiken. Man har använt GPS för att spåra fusk på familjekonton, för att tjäna in pengar på eventuella fuskare. Det man vill åt är när användare delar med sig av ett konto fastän man kanske inte bor i samma hushåll och därför inte räknas tillhöra samma familj. Man testade nu en GPS-metod där man skulle se var ”fuskarna” befann sig. Det ska också tilläggas att Spotify hamnade i blåsväder på grund av detta. Läs mer om händelsen här.

Även inom jakt och annan näring där man använder sig av djur (men även inom familjer) finns det idag möjlighet att sätta upp ett GPS-konto till sitt husdjur. Det gör att man enkelt kan spåra var ens hund befinner sig. Det är bra för folk som sysslar med jakt och annat för att kunna se var hunden befinner sig för tillfället, och det är en nyligen lanserad tjänst.

GPS nyckeln till framgång för start-ups

Inte helt ovidkomligt är det att påstå att GPS-tekniken idag är avgörande om du vill starta en framgångsrik start-up. I alla fall inte om du vill satsa på e-handel med konkurrenskraftiga leveransmöjligheter. Det har nämligen visat sig att det är inom lagret och leveransen som de största effektiviseringarna kan göras, och där har GPS en central funktion. De kan både effektivisera körningar genom att det blir enklare för en övergripande fleet manager att strukturera i körningen i realtid, men det är även bra ur miljösynpunkt eftersom man genom planerade resor enklare kan spara in på utsläpp. Läs mer om vad nycklarna till framgången är här.

Sammanfattningsvis kan man säga att GPS är mer än bara en app för att visa vägen när du ska köra någonstans. Den har revolutionerat många branscher och kommer förmodligen fortsätta att utvecklas till ännu smartare system.

Scroll to top