Ingen paddnacke med höj och sänkbart skrivbord

Att jobba med IT är utvecklande och spännande. Det innebär ständigt nya utmaningar och koncept och det gäller att hänga med i de senaste uppdateringarna för att vara konkurrenskraftig. Tyvärr är det många som jobbar mycket stillasittande, du är säkert bekant med ord som ”musarm”, ”paddnacke” och ”gamnacke”? Här reder vi ut hur man kan göra för att minska risken att drabbas.

Osäker på varför dina ben svullnar upp efter en arbetsdag? Eller varför du alltid har en molande smärta i nacken? Olika åkommor till följd av ett allt för stillasittande arbete gör att många människor drabbas av arbetsrelaterade skador. Det kan tyckas märkligt för många att det kan gå så illa, bara av att sitta ner. Här kan du köpa ett höj och sänkbart skrivbord till arbetsplatsen och därmed minska riskerna för åkommor väsentligt.

Stillasittande påverkar psyket negativt

Det är inte bara kroppens fysiska funktioner som blir drabbade av ett allt för stillasittande arebte. Att sitta still i åtta timmar och stirra in i en skärm påverkar även din hjärna och ditt psykiska välmående. Ett höj- och sänkbart bord gör att du kan dela in din arbetsdag i olika etapper; höj det den första halvtimmen du börjar och när du slutar. Bara det minskar risken att drabbas av åkommor. Du kommer märka redan från början att kreativiteten ökar av att du ändrar arbetsställning.

Genom att stå då och då minskar du också risken för svullna ben och fötter. Det i sin tur minskar faktiskt risken för åderbråck! Det finns även forskning som tyder på att en varierad arbetsställning minskar risken för olika typer av cancer, och inte minst minskar det risken för fetma. Det finns med andra anledningar många bra saker med att ha ett höj- och sänkbart bord, och något man kan kräva av sin arbetsgivare.

Även yngre generationer behöver justerbara bord

Det är inte bara vi vuxna IT-arbetare som drabbas av den så kallade paddnacken. Forskning visar att allt fler barn drabbas av dålig hållning till följd av ett för monotont scrollande på paddan. Genom att uppmuntra barnet till att variera sin arbetsställning minskar risken. Man tar nu olika initiativ för att minska risken bland barn och undervisar dem i hur man ska sitta och stå rätt när man arbetar.

Övningar att börja med

Ett bra sätt att hålla uppe blodcirkulationen är genom att röra på axlarna med jämna mellanrum. Här skapas det annars lätt ”knutar” som gör att du kommer få smärtor som är svåra att bli av med. Försök också att variera bordets höjd. Sänk det då och då med några centimeter för att ge kroppen lite variation. Det minskar risken för musarm och för andra åkommor.

Utmana dina kollegor. När väl en ställer sig upp, är det många som hakar på. Börja med att ni gemensamt bestämmer att en viss tid på dagen är ståtid, så kommer ni successivt arbeta in vanan och i slutändan göra det mer självständigt.

Scroll to top