Kan en reklamkampanj gå för långt?

När går reklamkampanjer bra? Är det när det bildas en opinion – eller när marknaden faktiskt vänder till ens fördel? Det viktigaste är att mäta och utvärdera för att veta om du gör rätt.

Hur gör du reklam på bäst sätt? Det är svårt att avgöra, men däremot enkelt att mäta – inte minst om du har en SEO byrå som leder dina kampanjer och hittar din målgrupp i exakt rätt tillfälle. Vissa kampanjer går obemärkt förbi, andra väcker åsikter och skapar debatt.

En omtalad reklamkampanj

seo reklamEn reklamkampanj som verkligen slagit ned som ett bombnedslag, i vår offentlighet om inte annat, är den ”Spola mjölken” från havdredryckstillverkaren Oatly. De menar att d minskar utsläppen av växthusgaser med 75% om du byter från mjölk till havredryck – och drar kopplingar till klassiska kampanjen ”Spola kröken”, från 1970-talet.

Varumärkesexperter ger både ris och ros åt den omtalade kampanjen. En risk flera påpekar är att de bygger sin framgång genom att slå ned på andra, i detta fall hela mejeriindustrin och alla kämpande mjölkbönder:

Reklamen går knappast obemärkt förbi. Under veckan har tio anmälningar mot kampanjen kommit in till Konsumentverket. Debatten har förts i såväl traditionella medier som de sociala – Dagens Nyheter

Frågan är om det i slutändan var en god idé att gå ut så hårt i kampanjen? Det återstår att se på när resultatet utvärderas.

Spannmålsodlare reagerar mot kampanjen

I Resumé går det samtidigt att läsa om hur bönder just nu rasar mot kampanjen som satt uppklistrad i tunnelbanan och på Centralstationen i Stockholm. Framförallt är det spannmålsodlare som levererar havre till Oatly, men som inte vill vara en del av den kampanj som de marknadsfört sin dryck med, eftersom den upplevs som oschysst. Med andra ord kan du som företag skrämma bort dina egna leverantörer om du marknadsför din produkt på ett sätt som upplevs negativt eller kaxigt, inte minst om du klankar ned på andra företag eller en annan industri på samma gång. Spannmålsodlarna själva är heller inte helt övertygade om Oatlys egna klimatargument, särskilt eftersom Oatly delvis ägs av kinesiska staten.

Scroll to top