Rekrytera rätt

När det är dags att rekrytera en chef, en av de mest tongivande posterna på arbetsplatsen, är det lätt att känna oro. Vad händer om du väljer fel? I värsta fall kommer du efter en provanställningsperiod behöva börja om från början igen med rekryteringsprocessen … Bättre då att se till att chanserna för att få tag på rätt person direkt är så stora som möjligt, och ett bra sätt att göra det på är att anlita en extern rekryteringsfirma.

Även om du upplever att du känner din egen arbetsplats bäst, är det inte säkert att du kan se lika öppet på den på samma sätt som någon som kommer in utifrån med ett annat perspektiv. Vill du ha det du tror att du behöver eller det du verkligen behöver? Att bredda ditt perspektiv i rekryteringsprocessen är något som företag som exempelvis wesgroup.se kan hjälpa dig med.

Från magkänsla till vetenskap

Länge har magkänslan varit ledande i många företags rekryteringsprocess, men som rekryteringsexperten Nils Hallén berättar för DN ser vi nu en utveckling mot testbaserad rekrytering. På frågan om detta är något positivt svarar Hallén ”Ja, om testerna är vetenskapligt förankrade och mäter det som är relevant”.

Rekrytering kräver alltså en hel del kunskap för att utföras framgångsrikt. Inom exempelvis it-baserade yrken är avläsning av bland annat linkedin-profiler och CV av yttersta vikt, och en extern expert kan sitta på mycket information om din bransch som du själv kanske inte tänker på i rekryteringen för att du själv tycker det är självklart. Och även om det innebär en extra utgift för företaget kan det vara precis som marknadschef Sofie König berättar för SvD:

”Även om testerna kostar oss pengar så tjänar vi in på det i slutändan genom att vi undviker felrekryteringar.”
Scroll to top